Arthur Ransome, (nejen) autor dětských knih o Vlaštovkách a Amazonkách - Zmykalo, Daniel (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem zkoumání bakalářské práce je život a dílo britského autora dětských knih příběhů o Vlaštovkách a Amazonkách Arthura Ransoma. Práce v úvodu představí životopis kontroverzního autora, který proslul jako autor série dětských příběhů a zároveň naplňoval představu bohémského životního stylu a nevšedních zájmů v kulturní i politické oblasti. Cílem práce je kriticky zhodnotit rozporuplné osudy a peripetie autorova života na základě biografických a autobiografických pramenů (Brogan, Chambers, Hyland, Ransome) a pokusit se vystihnout podstatu dětských dobrodružných příběhů meziválečného období v Anglii se zaměřením na charakteristiku regionu tzv. Jezerní oblasti (Lake District) a jeho kulturního dědictví. V závěru práce porovná kritickou odezvu a kulturní význam Ransomových příběhů ve 20. století a v současnosti.
Arthur Ransome, a Children's Author? Swallows, Amazons and the Lake District
Keywords: Vlaštovky a Amazonky; Jezerní oblast; Arthur Ransome; Dětská literatura; Swallow and Amazons; Lake District; Arthur Ransome; Children's literature