Vliv sociální opory na kvalitu života seniorů - Voštová, Marie (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá sociální oporou a jejím vlivem na seniory. V teoretické části jsou popsány pojmy stáří, ageismus, sociální opora - její druhy, funkce a působení. Definována je i kvalita života, její složky a možnosti hodnocení. Dále jsou uvedeny různé zdroje pomoci a péče pro seniory. Praktická část mapuje, jak je sociální opora seniory vnímaná, jak ji přijímají a jak dalece ovlivňuje kvalitu jejich života.
Influence of social support on the quality of senior´s life
Keywords: senior; stáří; sociální opora; kvalita života; soběstačnost; spokojenost; rodina; senior; old age; social support; quality of life; self-sufficiency; satisfaction; family