Cesta tam a zpět, zdařilý život, sociální práce - Skalická, Terezie (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce přibližuje zvláštní typ příběhu pojednávajícího o cestě tam a zpět, neboli o cestě na zkušenou. Charakter tohoto vyprávění je dán přítomností několika zásadních bodů: existence prvotního a druhotného světa, putování druhotným světem, proměna hrdiny i čtenáře, návrat domů. Předložená definice příběhu představuje výchozí bod, ze kterého jsou hledány souvislosti s odbornými disciplínami sociální práce a etikou. V sociální práci představuje schéma cesty tam a zpět nabytí odbornosti v různých vědeckých oblastech. Pro rovinu etiky je podstatná především věrohodnost toho momentu cesty tam a zpět, kdy se z příběhu hrdiny a čtenáře stává dobrý (případně špatný) příběh.
There and back again, successful life, social work
Keywords: cesta tam a zpět; příběh literární a životní; prvotní a druhotný svět; literární fantastika; narativní struktura; sociální práce; narativní etika; J. R. R. Tolkien; C. S. Lewis; A. MacIntyre; J. Barton; Z. Neubauer.; journey there and back again; the story of a literary life; primary and secondary world; literary fiction; narrative structure; social work; narrative ethics; J. R. R. Tolkien; C. S. Lewis; A. MacIntyre; J. Barton; Z. Neubauer.