Tvorba a aplikace systému hodnocení finanční situace podniku - Živná, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce je vytvořit systém hodnocení pro podnik GN Hearing Czech Republic spol. s r.o., která je dovozce a prodejce sluchadel, též provádí jejich servis. Společnost patří do globální skupiny GN pocházející z Dánska. Zdrojem dat této práce jsou roční účetní závěrky z období od roku 2015 do 2020. Použitými metodami jsou horizontální a vertikální analýza, poměrové ukazatele (rentability, aktivity, zadluženosti a likvidity), DuPont a bankrotní a bonitní modely. Tyto metody byly upraveny dle specifik podniku. Jedním z těchto specifik je, že jsou zdravotnické prostředky ovlivněny cenovou regulací, která zamezuje zvyšování obchodní marže. To se promítá i do systému hodnocení rentability. V této práci je využita komparace výsledků finanční analýzy se společnostmi, které také prodávají sluchadla na českém trhu. Na základě vytvořeného systému, jsou navrženy možné změny ke zlepšení.
Creation and application of the system of financial evaluation
Keywords: finanční analýza; zdravotnické prostředky; poměrové ukazatele; DuPont; bankrotní a bonitní modely; financial analysis; medical devices; ratios; DuPont; bankruptcy and credibility models