Vliv nepřekročitelných překážek na projekt komplexní pozemkové úpravy - Mačíová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Náplní této DP je vyhodnocen vlivu přirozených i umělých překážek na nové uspořádání pozemků ve zvoleném KÚ Dolní Svince. Návrh je zaměřen na nové uspořádání pozemků v KÚ Dolní Svince v návaznosti na komunikační a hydrický systém. Zpracovaná KPÚ leží v severovýchodní části Český Krumlov. Jeho osu tvoří silnice E55, která v užších souvislostech krajiny spojuje města Český Krumlov a České Budějovice. Vyskytují se zde dvě umělé nepřekročitelné překážky. Nově navrhovaná rychlostní komunikace R/3, která bude navazovat na dálniční síť ČR a stávající nepřekročitelná překážka-železnice. Přírodní nepřekročitelnou překážku tvoří Čekánovský-Svinecký potok. Nepřekročitelné překážky omezují vlastníky pozemků v řešeném území, omezují vzdálenost pozemků od středu KÚ, pohyb zemědělské mechanizace přes a po těchto překážkách. V rámci nové blokace je řešen i přístup jednotlivých vlastníků na své pozemky. Nové uspořádání se vzájemně prolíná a doplňuje s plánem společných zařízení. U pozemků zařazených do KPÚ a při výměře jednotlivých pozemků jsou zohledněna všechna kritéria-rozdíly v cenách, výměrách i vzdálenostech od středu obce.
Enviromental influence of unbreakable barriers on a land design project
Keywords: nepřekročitelné překážky; pozemkové úpravy; unbreakable barriers; land design project