Příprava revitalizačního zásahu v přírodní rezervaci Rašeliniště Kapličky - Kopecká, Ladislava (Jihočeská univerzita, 2009)
Rašeliniště Kapličky je přírodní rezervace, která se nachází ve východní části Šumavy na pravém břehu Lipna v přírodním parku Vyšebrodsko. Důvodem mojí práce je narušení části rašeliniště v minulosti lidskou činností. Rašelina byla těžena na palivové účely a odvodněná půda byla využívána pro lesnictví. To vedlo k degradaci a zarůstání expanzivními druhy. Proto připravuji podklady pro praktickou realizaci revitalizace rašeliniště. Práce také srovnává podklady z uskutečněných revitalizací v NP Šumava. Součástí mé práce bude provádění monitoringu hladiny podzemní vody v intervalu 14 dní, sledování vegetace a její změny v důsledku vodního režimu. Navazuji na magisterskou práci Lenky Pavelcové.
The preparation of revitalisation impact in "Rašeliniště Kapličky"
Keywords: rašeliniště; degradace; revitalizace; podzemní voda; vodní režim; peat-bog; degradation; revitalisation; ground water; water cycle