Rovnice na základních školách - Janů, Denisa (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřená na problematiku rovnic, které se probírají na základních školách, případně v nižších třídách gymnázií. Žáci se při řešení rovnic a při jejich použití dopouštějí četných chyb, které pramení ze špatného způsobu řešení konkrétní rovnice, ale hlavně z nesprávného způsobu sestavení dané rovnice. První část bakalářské práce je zaměřena na druhy rovnic (např. lineární, kvadratické, ...) a jejich způsob řešení. V druhé části je samotné použití rovnic při řešení jednotlivých úloh, kde se slovní úlohy řeší jak pomocí rovnice, tak i řešení pomocí úsudku, který se často na školách zanedbává. Na závěr jsou uvedeny úlohy na procvičení.
Equations at high schools
Keywords: lineární rovnice; kvadratická rovnice; rovnice s neznámou ve jmenovateli; Frobeniova věta; přímá úměrnost; nepřímá úměrnost; trojčlenka; úlohy o směsích a roztocích; úlohy o pohybu; úlohy o společné práci; úsudek; Linear equations; quadratic equations; equations with unknown in denominator; Frobenius theorem; direct proportionality; inverse proportionality; cross-multiplication; exercises on mixtures and solutions; exercises on movement; work word problems; judgement