Postoje žáků 2. stupně základní školy ke spolužákům se zdravotním postižením - Reisingerová, Alena (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této bakalářské práce je zjistit postoje žáků 2. stupně základní školy ke spolužákům se zdravotním postižením. Práce je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou. Teoretická část je zpracována na základě aktuální literatury a zabývá se jedincem se zdravotním postižením, definicí zdravotního postižení a osobností jedince se zdravotním postižením. Dalším tématem je žák se speciálními vzdělávacími potřebami, jeho možnosti vzdělávání a inkluzivní vzdělávání. Poslední kapitola je zaměřena na problematiku postojů, jejich změnu a postoje společnosti k jedincům se zdravotním postižením. Závěr této kapitoly i celé teoretické části se zabývá prosociálním chováním a morálkou v období dospívání. Praktická část je zpracována na základě kvantitativního výzkumného šetření a jejím cílem je zjistit postoje žáků 2. stupně základní školy ke spolužákům se zdravotním postižením.
Attitudes of second grade pupils towards their classmates with disability
Keywords: zdravotní postižení; speciální vzdělávací potřeby; inkluzivní vzdělávání; intaktní spolužáci; postoje; disability; special educational needs; inclusive education; intact classmates; attitudes