Pěstitelské požadavky konopí setého (Cannabis sativa) - Kudějová, Simona (Jihočeská univerzita, 2011)
Konopí seté (Cannabis sativa) má mnohostranné využití např. v textilním průmyslu,v energetice, v potravinářství, při výrobě papíru, v živočišné výrobě. Cílem práce je formou literární rešerše shrnout informace o požadavcích konopí setého na teplotu,vláhu, půdu, živiny, světlo, zapojení konopí do osevního postupu, účincích na následné plodiny a vlivu těchto parametrů na výnos semene i biomasy. Konopí seté je rostlina krátkého dne. Vhodné půdy pro pěstování konopí setého jsou úrodné,hluboké, dobře zásobené živinami s neutrální až mírně zásaditou reakcí. Rostlina je velmi citlivá na nadbytek nebo nedostatek vody v časných fázích růstu. Celkové srážky by neměly klesnout pod 500 mm. Největšího množství vody rostlina spotřebuje v době kvetení. Hlavní živiny, ovlivňující výnos vláken jsou dusík a draslík. Fosfor má vliv na dozrávání semen a konopí pěstované na semeno ho vyžaduje více než pěstované pro vlákno. Konopí seté je považováno za zlepšující plodinu v osevním postupu. Je dobrou předplodinou pro obiloviny. Může se pěstovat i několik let na stejném místě. Termín setí je od poloviny dubna do poloviny května, závisí na aktuálních klimatických podmínkách. Je však doporučováno dřívější setí. Sklizeň je nejnáročnější etapa pěstování z důvodu nedostatku speciálních strojů. Sklizeň konopí pro vlákno probíhá v době květu (srpen). S pozdějším termínem klesá kvalita vlákna, jelikož stonek začínat dřevnatět. Na semeno je o 5 ? 6 týdnu později než u vlákna. V době kdy jsou semena v dolní polovině květenství plně vyzrálá. Při dřívější sklizni semena ztrácí klíčivost, při pozdější sklizni hrozí velké ztráty vypadáváním semen z květenství. Konopí seté dobře potlačuje plevele, není proto nutná chemická ochrana. Nemoci a škůdci se zatím na našem území vyskytují velmi vzácně.
Planting requirements of hemp (Cannabis sativa)
Keywords: Cannabis sativa; Konopí; Pěstitelské požadavky; Cannabis sativa; Hemp; Planting requirements