Rozvoj principu participace seniorů v regionu Milevsko - Jarošová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá participací, zejména participací seniorů. V teoretické části je představeno stárnutí a stáří a prognózy demografického vývoje. Dále je zde zmíněn význam gerontologie a geriatrie, díky kterým vznikly zásadní dokumenty zaměřené na práva a podporu seniorské populace. Poslední část práce je zaměřena na participaci, její formy a možnosti uplatňování. Také jsou zde popsány principy a cíle participace se zaměřením na participaci seniorů. Participace seniorů je tu pro názornost porovnána s možnostmi prosazování zájmů a potřeb mládeže. V praktické části bylo cílem výzkumu zjistit, zda obce a města v milevském regionu podporují participaci občanů, zvláště seniorů. Dále bylo zjišťováno, zda a jakým způsobem senioři možností spolupodílení se na chodu společnosti v rámci místních struktur sami využívají a hraje-li velikost obce (počtem obyvatel) roli v podporování aktivit svých občanů.
The Development of the Participation's Principle in Milevsko Region for Seniors
Keywords: charakteristika stárnutí; charakteristika stáří; demografický vývoj; význam gerontologie a geriatrie; participace; způsoby participace; participace seniorů; character of senescence; character of old-age; development of demography; significance of gerontology and geriatrics; participation; ways of participation; participation of seniors