Utváření profesní identity sociálních pracovníků - Nápravníková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá utvářením profesní identity sociálních pracovníků v České republice. Teoretická část charakterizuje, kdo je sociální pracovník a jaké musí člověk splňovat předpoklady a vzdělání, aby mohl práci sociálního pracovníka vykonávat. Dále pojednává o identitě a o tom, jaké druhy identity známe. Na závěr je v teoretické části práce rozebrána identita z pohledu několika psychologických hledisek. V empirické části jsou analyzována a interpretována data, která byla získána pomocí kvantitativního výzkumu. Jako nástroj sběru dat byl zvolen dotazník. Respondenty byli sociální pracovníci z České republiky. Cílem výzkumu bylo zjistit, jakým způsobem si sociální pracovníci utvářejí svoji individuální a kolektivní identitu a co pro utváření identity dělají. Dalším cílem bylo zjistit to, co si sociální pracovníci myslí o tom, jak je vidí široká veřejnost.
The formation of professional identity of social workers
Keywords: identita; profesní identita; sociální pracovník; sociální práce; prestiž; identity; professional identity; social worker; social work; prestige