Rizika spojená s redukčními dietami - Žůrková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
V teoretické části bakalářské práce "Rizika spojená s redukčními dietami" se zabývám obezitou, jejími příčinami a důsledky, dále pak redukčními dietami s vyváženým poměrem základních živin, dietami se sníženým obsahem sacharidů i dietami se sníženým obsahem tuků, jejich základní charakteristikou a následným zhodnocením shrnujícím klady a zápory těchto dietních postupů i jejich potenciální rizika, která mohou ohrozit pacientovo zdraví. V části praktické je popsán kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo celkem pět respondentek s nadváhou či obezitou ve věku od 22 do 51 let. Naším cílem bylo během čtyř měsíců snížit jejich hmotnost odbouráním tukové tkáně při co nejlepším zachování tkáně svalové. Toho jsem se snažila docílit pomocí diety s vyváženým poměrem základních živin s mírným omezením energetického příjmu za současného zařazení vhodné pravidelné pohybové aktivity. První respondentka dokázala zhubnout 8,7 kg, přičemž tuková tkáň tvořila 7,1 kg a došlo k navýšení bezvodé aktivní tělesné hmoty o 0,2 kg. Druhá respondentka zhubla 1,3 kg, následně přibrala 3,3 kg, poté opět zhubla asi 3 kg; výsledný rozdíl před a po výzkumu činil pokles hmotnosti o 0,5 kg, přičemž se jednalo o úbytek 0,9 kg aktivní tělesné hmoty (z toho úbytek 0,2 kg bezvodé aktivní tělesné hmoty) a příbytek 0,4 kg tukové tkáně. Třetí respondentka rovněž podle měření Bodystatu zhubla o 0,5 kg (0,1 kg tuku a 0,4 kg aktivní tělesné hmoty), ale došlo k navýšení bezvodé aktivní tělesné hmoty o 0,2 kg. Čtvrtá respondentka dokázala zhubnout o 4 kg za dobu tří měsíců, výzkum však nedokončila z důvodu neplánovaného těhotenství. Pátá respondentka snížila svou hmotnost o 8 kg; jednalo se o 7,2 kg tukové tkáně a 0,8 kg aktivní tělesné hmoty (a z toho úbytek 0,2 kg bezvodé aktivní tělesné hmoty). Závěrem lze říci, že dvě respondentky dokázaly úspěšně snížit převážně množství své tukové tkáně, jedna respondentka dosáhla úbytku bezvodé aktivní tělesné hmoty a příbytku tukové tkáně, jedna respondentka především přibrala bezvodou aktivní tělesnou hmotu a jedna respondentka výzkum nedokončila.
Risks associated with weight loss diets
Keywords: obezita; redukční diety; hubnutí; obesity; weight loss diets; loss of weight