Grooming in female Barbary macaques: Role of dominance, kinship and relationship quality. - Roubová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato studie zjišťuje vliv dominance, příbuzenství a kvality vzájemného vztahu na distribuci čištění u samic makaka magota. Data byla získána pozorováním volně žijící skupiny makaků magotů ve dvou čtyř měsíčních sezonách. Výsledky prokázaly podstatný vliv všech testovaných faktorů na volbu čistícího partnera v dané skupině. Navíc byla otestována i síla jednotlivých faktorů. Tento přístup umožnil zjistit jaký faktor je nejdůležítější při výběru čistícího partnera u samic makaků magotů. Největší vliv na distribuci čištění měla kvalita vztahu mezi pozorovanými samicemi. Jinak řečeno, samice čistily častěji a déle ty samice, se kterými měly dobrý vztah.
Grooming in female Barbary macaques: Role of dominance, kinship and relationship quality.
Keywords: čištění; dominance; příbuzenství; kvalita vztahu; makak magot; grooming; dominance; kinship; relationship quality; Barbary macaque