České pokusné a reformní školství - Grötschelová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce přibližuje problematiku českých pokusných a reformních škol z hlediska rozvoje alternativního způsobu výchovy na českých školách. První část práce je zaměřena obecně na podmínky vzniku alternativního školství, dále pak vymezuje pojem pokusná škola v dějinách naší pedagogiky. Hlavní část práce se zabývá charakteristikou a analýzou vývoje českých pokusných škol na našem území od počátku 20. století a jejich vlivem na utváření novodobého českého školství s přihlédnutím k různým alternativám.
Czech experimental and reform educational system
Keywords: české pokusné školství; české reformní školství; Josef Baruška; czech experimental educational system; czech reform educational system; Josef Baruška