Kulturní a duchovní krize Evropy - Arbet, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Základním rysem práce je prřipomenutí kulturních a duchovních kořenů Evropy, neboť je na čase, aby si Evropa uvědomila své dědictví v pozici, kdy se nachází v hluboké kulturní, ekonomické a zejména duchovní krizi. Evropa stojí na jedinečném odkazu archaického Řecka, křesťanství a vědecko-technické revoluci. Práce hledá širší psychologická hlediska. V závěru se snaží najít východisko pro nasměrování jedinečné lidské energie.
Cultural and spiritual crisis of Europe
Keywords: náboženství; dialog; Platón; Reale; Řecko; kultura; věda; křesťanství; péče o duši; Bůh; láska; smysl; vědecko-technická revoluce; scientismus; pojem osoby; odcizení; skeptická generace; televize; demokracie; kapitalismus; korporace; Česká Republika; privatizace; Evropská unie; válka; práce; svoboda.; religion; dialog; Platon; Reale; Greek; culture; science; Christianity; take care of soul; God; love; Halík; meaning of life; science-technical revolution; scientism; conception of person; alienation; scaptical generation; television; democracy; kapitalism; corporation; Czech Republic; privatization; European union; war; work; freedom.