Radionuklidy v životním prostředí - Levý, Leoš (Jihočeská univerzita, 2008)
Radionuklidy vyskytující se v životním prostředí na Zemi je možno rozdělit podle mechanismu jejich vzniku do tří hlavních skupin. Kosmogenní radionuklidy jsou takové, které vznikají kontinuálním působením kosmického záření na jádra stabilních prvků převážně v horních vrstvách atmosféry. Terestrální radionuklidy jsou takové, které pocházejí přímo z naší planety. Poslední skupinou jsou radionuklidy antropogenní, které se do životního prostředí dostávají kontrolovanou činností člověka (např.: výpustě u jaderných elektráren) nebo při různých nehodách či haváriích (havárie Černobylské jaderné elektrárny). U všech výše zmíněných druhů radionuklidů uvádím popis jejich výskytu a koncentrací v životním prostředí a jejich podíl na celkové efektivní dávce, kterou člověk za rok obdrží. Díky faktu, že radon může z celkové efektivní dávky tvořit až 50 % je mu věnována samostatná kapitola. Cílem této práce je vytvoření uceleného přehledu výskytu radionuklidů v životním prostředí. Předpoklad pro zpracování této práce byl, že informovanost obyvatel České republiky o této významné problematice je nedostatečná (nezájem ze strany lidí; přejímání neověřených, neúplných nebo zkreslených informací od hromadných sdělovacích prostředků nebo různých zájmových sdružení). Zpracovaná dotazníková akce, jejíž výsledky jsou součástí této práce, tento předpoklad potvrdila, a proto je možné tuto práci využít ke zlepšení informovanosti.
Radionuclides in the environment
Keywords: Radioaktivita; ionizující záření; radionuklid; životní prostředí; radon; Radioactivity; ionizing radiation; radionuclide; environment; radon