Arteterapeutický potenciál různých podob archetypu anima - Veškrnová, Martina (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce je věnována zkoumání arteterapeutického potenciálu různých podob archetypu anima u nemocných afektivní poruchou a jejich vztahování se k tomuto archetypu. Teoretická část práce přibližuje analytickou psychologii C.G.Junga a jeho pojetí archetypů, věnuje se archetypu anima/animus. a jeho 3 podobám, které jsou pro tuto bakalářskou práci vybrány. V teoretické části je uvedena klinická oblast, na kterou se práce zaměřuje, tj. oblast afektivních poruch, specifika diagnózy a terapie. Dále jsou zmíněny nejčastější komorbidity sdružené s afektivní poruchou. Přiblíženy jsou poznatky o arteterapii s duševně nemocnými a výtvarná tvorba nemocných afektivní poruchou, pojednána je skupinová arteterapie a projektivně - intervenční arteterapie. Praktická část popisuje výtvarnou tvorbu pacientů s afektivní poruchou v arteteterapeutické skupině, zabývá se výtvarným zpracováním archetypu anima/animus v zadaných tématech, průběhem skupinové arteterapie a interpretací artefaktů. Zkoumání výtvarných artefaktů probíhá během celého procesu skupinové arteterapie. Závěrečné výsledky poukazují na možnosti arteterapeutického potenciálu konkrétních témat a jejich využití v arteterapeutické práci se skupinou pacientů s afektivní poruchou.
Art Therapy Potential of Different Forms of Anima Archetype
Keywords: archetyp anima; arteterapeutický potenciál; afektivní poruchy; anima archetype; art therapeutic potential; affective disorders