Vzdělávací a seberozvojové kurzy jako nástroje pro lepší uplatnění na pracovním trhu pro ženy na mateřské a rodičovské dovolené - Váňa, Viktor (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem práce je popsat a analyzovat situaci žen na mateřské a rodičovské dovolené. V teoretické části se práce zabývá státní rodinnou politikou a postavením žen na trhu práce. Zmiňuje negativní dopady na ženy v oblasti sociální a ekonomické. Jako jedna z variant pomoci jsou uvedeny vzdělávací a seberozvojové kurzy pro ženy, pečující o malé děti. Kurzy ženám pomáhají se zvýšením sebevědomí, odstraněním sociální izolace a návratem do práce po ukončení rodičovské dovolené. Ve výzkumné části je ověřena užitečnost kurzů Attavena pro jejich absolventky. Jakožto výzkumná metoda je použit kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření, do kterého se zapojilo 106 žen.
Educational and self-development courses as tools for better employment of women on maternity and parental leave
Keywords: mateřská dovolená; rodičovská dovolená; ženy na trhu práce; vzdělávání; harmonizace pracovního a rodinného života; maternity leave; parental leave; women in the labor market; education; harmonization of work and family life