Doba tzv. socialistické kolektivizace vesnice z pohledu pamětníků obce Velká Losenice - Fišarová, Alena (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je přiblížit počátek a průběh komunistického režimu v obci Velká Losenice prostřednictvím svědectví pěti pamětníků. Jedním z hlavních přínosů práce jsou výpovědi narátorů, které obsahují konkrétní informace o situaci tehdejší doby. Svědectví jsou poskytnuta nejen od potomků selských rodin, ale také od dřívějších bezzemků, drobných zemědělců a členů KSČ. Jejich výpovědi slouží jako hodnotný materiál k vypracování celkového obrazu vesnice. Dalším stěžejním bodem se stal trestní spis stíhaného vesnického boháče a vliv jeho uvěznění na ostatní zemědělce. Výsledek zkoumání sleduje úspěchy či neúspěchy založení kolektivního socialistického podnikání, dotváří komplexní podobu venkovské společnosti a vztahů mezi občany. Sledováno je poválečné období let 1945/1948, založení jednotného zemědělského družstva a následná éra jeho vývoje, který je rámcově monitorován až do roku 1989.
Time of the socialist collectivization village from the point of view of contemporary witnesses of the village of Velká Losenice
Keywords: Oral History; komunismus; persekuce; represe; JZD; Velká Losenice; trestní spis Josefa Fišara.; Oral History; communism; persecution; repression; JZD Velká Losenice; criminal file of Josef Fišar.