Laktační poradenství v okrese Jindřichův Hradec - Hantová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce nese název Laktační poradenství v okrese Jindřichův Hradec. Hlavní téma této práce a je právě laktační poradenství. Co tento pojem znamená a hlavní zásady, jak se stát správným poradcem v oblasti kojení. Laktační poradenství je nejvíce podporováno laktační ligou, proto zde nechybí zmínka o této asociaci, která je sama o sobě nezávislá a nevýdělečná, ale za to nejdůležitější v oblasti tohoto poradenství. Dále je zde fyziologie laktace, jako je anatomie prsní žlázy a vliv hormonů našeho těla na tuto žlázu. Nechybí tu správná výživa matky, která hraje neméně důležitou roli v období kojení. Další kapitoly jsou věnovány kojení. Jako přípravě na kojení, výhod kojení jak pro dítě, tak i pro matku a průběh prvního přiložení. Další část představuje techniku kojení, kde jsou popsány základní zásady přikládání dítěte k prsu. Následná kapitola je o polohách využívaných při kojení. Ale kojení není jen o výhodách, zásadách nebo polohách. Proto zde nechybí péče o prsa v průběhu kojení. Je zde popsána správná hygiena prsou, péče po kojení, ale především jakým způsobem si efektivně masírovat prsa. V průběhu kojení mohou nastat různé problémy a nejčastější z nich jsou zmíněny v předposlední části teoretického celku. Na začátku byly stanoveny dva cíle a dvě hypotézy. První cíl byl zaměřen na informovanost žen o laktačním poradenství a druhý na míru zájmu o tuto službu. Hypotéza č. 1 zněla, že ženy mají zájem o laktační poradenství a tato hypotéza se mi na základě výzkumného šetření potvrdila a první cíl byl tedy splněn. Druhá hypotéza byla o tom, že ženy mají zájem o laktační poradenství. Stejným principem se potvrdila i tato hypotéza a následně i cíl č. 2. Všechny tyto údaje byly zjišťovány pomocí anonymního dotazníku, který byl rozdáván matkám v období kojení v ambulancích obvodních gynekologů a ženám, které v těhotenství navštěvovaly předporodní kurzy. Hlavním cílem bylo získat podklady pro založení laktačního centra nebo 24 hodinové telefonické linky v jindřichohradeckém okrese, kde tyto službu velice chybí.
Lactation consultants in the District of Jindřichův Hradec
Keywords: Laktační poradenství; kojení; problémy při kojení; odstříkávání; Lactation consultants; breastfeeding; breast feeding problems; intersting