Specifika fyzioterapie po kardiochirurgických operacích u pacientů ve starším seniorském věku - Nosková, Klára (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce pojednává o možnostech využití fyzioterapie u pacientů staršího seniorského věku, kteří prodělali kardiochirurgický zákrok. Kardiochirurgie je specifický obor. Operace je pro pacienta zásahem do organismu, proto mohou vzniknout komplikace. Mezi ně patří špatné hojení a bolest v okolí operační rány. Starší organismus na takové komplikace reaguje hůře, než organismus mladší. Tato práce je specifická vyšším věkem zkoumaných probandů, kteří dovršili 80 let, jedná se tak o starší seniory. Při pooperační rehabilitaci je třeba myslet i na komplikace spojené s vyšším věkem, jako je polymorbidita. Odlišná je také spolupráce s pacientem, jelikož vlivem stáří se může projevit pocit zmatenosti, úzkosti nebo zvýšené bolestivosti. Je proto žádoucí empatický přístup. Zvolené cíle byly popsat možnosti fyzioterapie se specifikem na pacienta staršího seniorského věku po kardiochirurgické operaci a navrhnout vhodně zvolenou cvičební jednotku. Výzkum se věnuje otázkám zmapování fyzioterapie po kardiochirurgické operaci a jejímu vlivu na pacienty při pravidelném využití. Teoretická část popisuje předoperační přípravu, operační přístupy, miniinvazivní výkony, hojení ran, pooperační komplikace nebo využití anestezie. Dále popisuje fyzioterapeutické postupy a využití dechových pomůcek. Poslední část je věnována staršímu seniorskému věku. Praktická část je tvořena formou kvalitativního výzkumu a kazuistik jednotlivých probandů. Výzkum se skládá z anamnézy, antropometrie, měření rozvoje hrudníku při maximálním nádechu a výdechu, Borgovy škály či hodnocení dušnosti. Terapie začínala během prvních dnů po operaci a končila sedmým až osmým dnem hospitalizace. Výsledky byly porovnány ve vstupním a výstupním vyšetření.
Specifics of physiotherapy after cardiochirurgic operations in patients at the older senior age
Keywords: Respirační fyzioterapie; senior; kardiochirurgie; rehabilitace; pooperační komplikace; polymorbidita; dechové pomůcky; Respiratory physiotherapy; senior; cardiac surgery; rehabilitation; post-surgical complications; polymorbidity; breathing tools