Neinfekční onemocnění dýchacích cest u koní - příčiny, projevy a způsoby léčby - Potclanová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá dušností koní, což je jedno z nejčastěji se projevujících onemocnění koní. Dušnost koní se také jinak nazývá chronická obstruktivní bronchitida, ve zkratce COPD, dnes více používané RAO, což je zkratka od anglického Recurrent airway obstruction. Sledování bylo prováděno pomocí dotazníků, které byly vyplněny majiteli a chovateli koní s tímto onemocněním. Do sledování se zapojilo celkem 40 různě starých koní, odlišného plemene, pohlaví, způsobu ustájení, krmení i způsobu léčby. Na základě jejich výsledků a potřebných informací byl vypracován závěr celé práce a shrnutí závažnosti nemoci a příkladů, jak onemocnění léčit. Z výsledků je patrné, že onemocnění nejčastěji postihuje koně v 5. a 7. roku života. Největší vliv na průběh onemocnění má prostředí, přičemž 32 jedincům se příznaky rapidně snížily pouze jeho změnou. Další možností ovlivnění průběhu onemocnění je máčení sena (59%), čímž se výrazně omezuje prašnost a dochází ke zmírnění obtíží. Dále bylo zjištěno, že v souvislosti s fyzickou zátěží se u 42% příznaky nezhoršují, naopak u 18% se výrazně zlepšují, a tak se pohyb ukázal jako dobrý způsob zlepšení zdravotního stavu. Největší zhoršení nastává v letních měsících důsledkem vysokých teplot (nad 25°C). Vliv na onemocnění má i genetická predispozice, a to ve 20%.
Recurrent Airway Obstruction in Horses - causes, manifestations and treats disease
Keywords: koně; dýchací soustava; dýchání; RAO; COPD; dušnost; horses; respiratory system; breathing; RAO; COPD; shortness of breath