Důstojný závěr života z pohledu seniorů - Čamrová, Julie (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se týká problematiky důstojného závěru života z pohledu seniorů. Obsahuje teoretickou a empirickou část. Cílem práce bylo zjistit důvody, které vedou seniory k ochodu do domovů pro seniory v okrese Pelhřimov. Dále zjistit představy seniorů o lidské důstojnosti. Zmapovat nejdůležitější potřeby seniorů, které staví na první příčky ve svém životě a posledním cílem této práce bylo zjistit, jakou mají představu o jejich umírání a smrti. Na tyto cíle byly stanoveny čtyři výzkumné otázky. Jaké jsou motivy, které vedou české seniory k odchodu do domovů pro seniory? Jaké vlastní potřeby identifikují čeští senioři v domovech pro seniory. Jakou představu mají čeští senioři umístěni v domovech pro seniory o lidské důstojnosti? Jaké vize mají čeští senioři umístěni v domovech pro seniory o umírání a smrti? Pro získání informací bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření. Byla vybrána technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný vzorek tvořilo 18 seniorů, kteří jsou umístěni v domovech pro seniory v okrese Pelhřimov na Vysočině. Výběr seniorů byl záměrný. Výsledky získané v rámci výzkumného šetření ukázaly, že motivy, které vedou seniory k odchodu do domovů pro seniory, jsou z větší míry totožné. Povědomí o lidské důstojnosti senioři mají, avšak nedokáží definovat pojem lidská důstojnost. Na prioritních potřebách se většina seniorů shodla. Výsledky dále ukázaly, že senioři mají několik obav a přání v souvislosti s umíráním a smrtí. Domnívám se, že společnost by měla mít povědomí o tom, co senioři očekávají s příchodem jejich závěru života a dokázat jim vyhovět ve všech ohledech. Práce by mohla sloužit jako studijní materiál pro studenty a dále otevírá prostor, pro větší zkoumání problematiky lidské důstojnosti u seniorů v závěru života.
Dignified end of life from the Senior Perspective
Keywords: Lidská důstojnost; senior; potřeby seniorů; závěr života; Human dignity; senior; seniors´ needs; end of life