Faktory pro stanovení obvyklé a administrativní ceny nemovitosti - Jánošíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je analýza faktorů ovlivňujících postupy a principy při stanovení cen nemovitého majetku. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy, které souvisejí s nemovitostmi a rozdíly mezi cenou a hodnotou. Jsou zde uvedeny současné metody a přístupy při ocenění nemovitosti a faktory ovlivňující tržní hodnotu nemovitosti. V praktické části je charakterizován realitní trh v České republice a v Kardašově Řečici. Dále je provedeno ocenění vybraného rodinného domu nákladovou a porovnávací metodou na základě cenového předpisu a porovnávací metodou na tržním principu. Na závěr jsou oba přístupy ocenění porovnány.
The factors for setting the usual price and the administrative price of a real estate
Keywords: ocenění; obvyklá cena; administrativní cena; nemovitost; trh s nemovitostmi; rodinný dům; valuation; usual price; administrative price; real estate; market of real estate; family house