Využití fitness centra při redukci tělesné hmotnosti u pubescentů. - Voldřichová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zabývá prevalencí nadváhy a obezity u pubescentů ve věku 11-15 let a možnostmi redukce jejich hmotnosti pomocí intervenčního pohybového programu, úpravou dosavadních stravovacích zvyklostí a změnou dosavadního životního stylu. K vyhodnocení pubescentů s nadváhou nebo obezitou jsem dospěla pomocí hodnot BMI a antropometrickým měřením tloušťky deseti kožních řas pomocí kaliperu. Pomocí těchto metod jsem zjistila procentuelní podíl tuku v těle. Výzkumu se zúčastnilo 5 probandů mužského pohlaví, kteří absolvovali intervenční pohybový program. Pohybový program a příslušná měření probíhala od října 2008 do prosince 2008.
Use of Fitness Centres in Weight Reduction of Adolescents.
Keywords: nadváha; obezita; pubescent; intervenční pohybový program; redukce; overweight; obesity; adolescent; interventional active programme; reduction