Otázky začátku a konce lidského života - Čadová, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá etickou problematikou početí, těhotenství a potratů v první části a v části druhé pak etickou problematikou smrti a umírání. Jedná se o mezní situace, které jsou součástí lidského života. První část mapuje počátek lidského a snaží se nalézt odpovědi na otázky, které souvisejí s početím, umělým oplodněním, náhradním mateřstvím a potraty. Popisuje etické paradoxy, ke kterým dochází. A hodnotí je z pohledu medicíny, etiky, psychologie a práva. Druhá část popisuje konec lidského života v různých podobách. Rozebírá zabití, sebevraždu a eutanazii z hlediska psychologie, lékařství práva a etiky. V závěru popisuje paliativní péči, která je vhodnou alternativou k eutanazii.
The Questions of the Beginning and the End of Human Life
Keywords: Asistovaná reprodukce; náhradní mateřství; potraty; kryobanky; etika; početí; umělé oplodnění; sebevražda; vražda; zabití; eutanazie; paliativní péče; současná společnost; Artificial reproduction; surrogative maternity; abortion; cryobank; ethics; conception; artificial insemination; suicide; killing; euthanasia; palliative care; today´s society