Veganství jako součást osobní identity - vliv na postoje a životní styl - Rauerová, Nikol (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem kvalifikační práce, pro kterou jsme si zvolili kvalitativní přístup, a která je mnohopřípadovou studií, bylo porozumět, jakým způsobem vegani své veganství prožívají a jak ovlivňuje jejich myšlení a chování. Z námi formulovaného výzkumného problému: "Jak se odráží veganství v postojích a životním stylu vegana?", jsme následně vyabstrahovali dvě výzkumné otázky, na které kvalifikační práce, prostřednictvím Interpretativní fenomenologické analýzy, přináší odpovědi. Výzkumné otázky zněly: 1. Jak se subjektivní zkušenost vegana odráží v jeho postojích, tedy v chování, myšlení a prožívání? 2. Jak vegan vnímá druhé a svět? Výsledky předkládají pohled na zkušenosti veganů s veganstvím a poukazují na myšlení, chování a prožívání veganů. Ústředními tématy, která vstupují do života veganů, jsou témata etika, ekologie a zdraví. Z nichž je pro vegany nejpodstatnější téma etika, ze kterého vychází myšlenka, že využívání zvířat není správné. Méně podstatným tématem je téma ekologie s postojem, že planetu bychom si měli chránit a nejméně důležitým je téma zdraví. V oblasti vztahů s ostatními a blízkými vyplývá, že vegani se snaží o šíření veganství, protože považují ostatní za málo informované.
Veganism a as a part of personal identity - impact on attitudes and lifestyle
Keywords: veganství; postoje; životní styl; kvalitativní výzkum; IPA; veganism; attitudes; lifestyle; qualitative research; IPA