Antické motivy ve světě posledních Rožmberků - Kindlmann, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce pojednává o způsobech sebeprezentace posledních Rožmberků. Ti využívali reprezentaci kvůli podpoře své politické funkce. Studovanými prameny jsou oslavné básně a výzdoba rožmberských sídel, které sloužily jako prostředek k vyjádření ctností renesančního velmože. Předkládaná studie sleduje, které antické motivy byly využívány rožmberské propagandě. Snaží se zachytit i pohled konkrétních jedinců na vybrané antické motivy, kterými se členové rodu červené pětilisté růže prezentovali. Starověká exempla uváděla Rožmberky jazykem symbolické komunikace jako křesťanské rytíře.
Ancient motifs in the world of the last Rosenbergs
Keywords: Antické; římské; symbolika; renesance; ikonografie; panegyriky; Rožmberkové; sebeprezentace; propaganda; Ancient; roman; symbolic; renaissance; iconography; panegyric; Rosenbergs; self-presentation; propaganda