Škola zdravého a pohybově aktivního životního stylu žáků základní školy v Netolicích - Holub, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce je zaměřena na rozdíly v pohybové aktivitě mezi 13- ti až 16- ti letými chlapci a děvčaty v jednom týdnu v osmé a v deváté třídě. Měření se uskutečnilo ve dnech od 18 do 26 září 2012 na základní škole Bavorovská v Netolicích. Výzkumu pomocí krokoměru Yamax SW-700 se zúčastnilo 34 žáků z toho 20 chlapců a 14 dívek. Žáci se dále účastnili měření pomocí akcelerometrů ActiTrainer v celkovém počtu 56 denních záznamů. Od chlapců bylo získáno 34 a od dívek 22 denních záznamů. Mimo přístrojů žáci vyplnili dotazník sportovních preferencí na stránkách internetového portálu INDARES.COM. Data byla zpracována v centru kinantropologického výzkumu na univerzitě Palackého v Olomouci. Výsledky nepotvrzují hypotézu H1, že žáci nepřesáhnou doporučené množství pohybové aktivity. Výsledky jasně potvrzují hypotézu H2 že chlapci budou pohybově aktivnější než dívky. Výsledky dále potvrzují H3 že chlapci budou preferovat kolektivní sporty a dívky rytmické a taneční aktivity. H4 je taktéž správná, protože chlapci jsou o přestávkách pohybově aktivnější než děvčata. Diplomová práce byla zpracována v rámci šetření MŠMT č. 619895221 ? Pohybová aktivita a inaktivita obyvatel České republiky v kontextu behaviorálních změn.?
A school for healthy and physically active lifestyle in pupils of elementary school in Netolice
Keywords: Kinantropologie; pohybová aktivita; zdravý životní styl; Indares.com; ActiTrainer; krokoměr; dotazník; kinanthropology; physical activity; healthy lifestyle; Indares.com; ActiTrainer; pedometer; questionnaire