Metodická příručka pro práci s audio analyzátorem Audio Precision - Dolejší, Marek (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá využitím audio analyzátoru od firmy Audio Precision, řady APx515. Cílem práce je poučit operátora měřícího zařízení, analyzátoru Audio Precision, o jeho funkcích a užití. Podpůrné kapitoly vytvářejí prostor k hlubšímu pochopení souvislostí v oblasti audia. Tato práce vznikla na žádost laboratoře elektroniky a akustiky, Ústavy fyziky a biofyziky Jihočeské univerzity v Č. Budějovicích, a bude sloužit jako metodická příručka pro práci s tímto audio analyzátorem. V teoretické části se věnuji popisu jednotlivých typů měření a audio testů. Je zde přihlédnuto k hlavním veličinám užívaných v audio inženýrství včetně jejich vysvětlení. Následuje kapitola Akustika, která uvádí obecné pojmy o zvuku z fyzikálního i psychoakustického pohledu, a věnuje se též lidskému sluchu. Část věnovaná HiFi se pak věnuje souvislostem z oblasti kvalitní produkce hudby. V praktické části práce se zabývám využitím audio analyzátoru v praxi. Teoreticky jsou zde popsána zapojení pro různé typy měření. Následují výsledky vlastních měření na vybraných zařízeních těchto typů: předzesilovače, koncové zesilovače, integrované zesilovače, sluchátkové zesilovače, zvukové karty a DAC audio převodníky ve spotřební technice.
Methodological guide for working with Audio Precision Audio Analyzer
Keywords: zvuk; měření; Audio Precision; audio testy; akustika; HiFi; sound; measurement; Audio Precision; audio tests; acoustic; HiFi