Metodika aplikace katalogových souborů typových činností integrovaného záchranného sytému při společném zásahu pro zdravotnictví, za využití vybraných typových činností číslo 6, 8, 9 a 10 - Pauly, Aleš (Jihočeská univerzita, 2015)
Integrovaný záchranný systém je systém spolupráce jednotlivých složek při krizových situacích a mimořádných událostech, který je upraven zákonem č. 239/2000 Sb. Základními složkami jsou Policie České republiky, zdravotnická záchranná služba a Hasičský záchranný sbor České republiky spolu s jednotkami požární ochrany. Pro sjednocení činností jednotlivých složek při společných zásazích a vzhledem k vytipovaným rizikovým faktorům i opakujícím se výskytům jednotlivých společných zásahů byl Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR vydán podle § 18 vyhlášky Ministerstva vnitra ČR č. 328/2001 Sb. Katalogový soubor typových činností. Tato práce je zaměřena na činnost zdravotnické záchranné služby s návazností na součinnost s cílovým zdravotnickým zařízením nemocničního typu a ochrany veřejného zdraví se zaměřením na podrobnou analýzu čtyř zvolených Souborů typových činností (STČ 06/IZS, 08/IZS, 09/IZS a STČ 10/IZS). Cílem této práce je pomocí analýzy právních předpisů a standardů činností zdravotnických složek, pro niž byla připravena metodika, vyhodnotit synchronizaci typových činností složek integrovaného záchranného systému vzhledem k poskytovatelům přednemocniční neodkladné péče, nemocniční neodkladné péče a orgánů veřejného zdraví. Dle zjištěných nedostatků byla připravena metodika pro doplnění jednotlivých chybějících částí nebo přepracování částí, které již neodpovídají platné legislativě. Pro usnadnění rychlé orientace vedoucích jednotlivých zdravotnických skupin při společném zásahu by měly jednotlivé soubory obsahovat i kontrolní listy, které by byly v krizové situaci vodítkem jednotlivým vedoucím a zamezily by možnému opomenutí. Na základě analýzy všech vybraných souborů bylo zjištěno, že prověřované soubory STČ 06/IZS, 08/IZS a 09/IZS obsahují zdravotnickou část, která je v souladu s platnou legislativou a jejich aktualizace nebyla nutná. U STČ 10/IZS chybí kontrolní pro ZZS a tak byl doplněn. U všech analyzovaných STČ chybí kontrolní listy pro vedoucí zdravotnické složky. Tyto listy jsou navrženy jako univerzální, použitelné ke všem souborům. Byly doplněny kontrolní listy pro vedoucí jednotlivých zdravotnických skupin, informační listy pro rychlou orientaci a seznamy osob pro vedení rychlé evidence. Navrhované kontrolní listy, informační listy a seznamy osob jsou přílohou této bakalářské práce. Přínosem bakalářské práce je možnost praktického využití aktualizovaných a doplněných souborů. Výsledky bakalářské práce bude možné prakticky prověřit při cvičení a součinnosti s ostatními složkami integrovaného záchranného systému. Očekává se, že výsledky práce budou využitelné i v praxi a prověřené připravovaným cvičením ZZS LK.
Methodology of application of catalog file type activities of The Integrated Rescue System components in common intervention for health care using selected the typical activities No. 6, 8, 9, 10.
Keywords: integrovaný záchranný systém; zdravotnická záchranná služba; soubor typových činností; kontrolní listy; neodkladná odborná přednemocniční pomoc; Integrated Rescue System; Emergency Medical Service; File of Type Activities; checklists; emergency; pre-hospital professional help