Cizojazyčná komunikace v krizových situacích - Pechová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2018)
Teoretickým východiskem této práce byla sophrolingvistika jako vědní obor. Sophrolingvistika je věda, která zkoumá, jak se člověk jazykově chová v krizové situaci. Základem je, aby člověk komunikoval jednoduše, stručně a jasně. Práce se dále věnuje tomu, jak správně jednat v krizových situacích, jak naslouchat lidem, kteří se ocitli v krizové situaci. V závěru teoretické části se práce zabývá charakteristikou krizových situací. Praktická část práce se věnuje komunikaci v krizových situacích, jaká slovní spojení je vhodné v dané situaci použít, ale upozorňuje i na to, co by se říkat nemělo. Tato práce ukazuje odlišnost čísel tísňových linek u nás a v německy mluvícím prostředí, nabízí ukázky rozhovorů z volání na tísňové linky. Pak práce popisuje reálné krizové situace (krádež a odcizení osobních věcí, požár, dopravní nehoda, úraz, pokousání psem, uštknutí hadem a otřes mozku), do kterých se žáci mohou v zahraničí dostat. Ke každé krizové situaci je nabízeno několik aktivit, které je vhodné použít ve výuce, k situacím je uvedena i vhodná slovní zásoba, kterou by žáci na úrovni A1 a A2 měli znát. V závěru praktické části práce byla provedena analýza vybraných učebnic německého jazyka. Předmětem zkoumání bylo, zda se vybrané učebnice zabývají tím, jak reagovat v krizových situacích a obsahují i vhodnou slovní zásobu.
Communication in foreign language in crisis situations
Keywords: sophrolingvistika; krizové situace; komunikace v krizových situacích; krizové situace ve výuce německého jazyka; sophrolinguistics; crisis situations; communication in crisis situations; crisis situations in teaching German