Questioning Techniques in Spoken Media Discourse: Analysis of Authentic Data in Two Television Genres. - Hluší, Soňa (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce analyzuje a porovnává otázky u dvou rozdílných televizních žánrů. Práce využívá metody konverzační analýzy ke zmapování otázek a jejich užívání v mediálním diskurzu. Otázky v mediálním žánru hrají důležitou roli, právě proto se tato práce zabývá jejich používáním v mediálním rozhovoru. Otázky jsou zkoumány prostřednictvím moderátora jehož úkolem je řídit interakci, určovat směr rozhovoru, snažit se získat faktické odpovědi, popř. udržet si svoji pozici. Za účelem porovnání charakteru otázek a jejich účinku budou pro rozbor vybrána data ze dvou odlišných televizních žánrů - populární talk show a politického interview. Analýza otázek bude provedena na základě videozáznamů a transkripčních přepisů.
Questioning Techniques in Spoken Media Discourse: Analysis of Authentic Data in Two Television Genres
Keywords: konverzační analýza; politické interview; talk show interview; mediální rozhovor; conversation analysis; talk show interview; political interview; media talk