Přínos SPECT proti celotělové scintigrafii skeletu - Holubová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním dvou hlavních vyšetřovacích metod v nukleární medicíně, tím je SPECT a celotělová scintigrafie skeletu. Při celotělové scintigrafii skeletu může docházet v různé hloubce k překrytím struktur a tím pádem nejsou zjistitelné, zatímco při SPECT se tyto struktury zobrazí odděleně, zpřesní se anatomická orientace, a navíc se zvýší kontrast ložisek. Zkušenost ukazuje, že řada ložisek, které jsou ve skeletu velmi dobře poznatelné na SPECT, nemusí být na planárním snímku vůbec detekované nebo jsou špatně anatomicky definované. V této práci je položena jedna výzkumná otázka: "V jakém procentu přinesl SPECT proti celotělové scintigrafii skeletu nová zjištění?". Stanovený cíl byl naplněn a výzkumná otázka byla zodpovězena. Na výzkum jsou použity anonymní snímky pacientů s vyšetřením SPECT a celotělové scintigrafie skeletu, pro porovnání nálezů z oddělení Nukleární medicíny v Nemocnici České Budějovice.
Contribution of SPECT againstwhole body bone scintigraphy
Keywords: Celotělová scintigrafie skeletu; SPECT; nukleární medicína; výhody; Whole-body bone scintigraphy; SPECT; Nuclear medicine; advantages