Specifika ošetřovatelské péče o pacienty s rizikem pádu - Červenková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2012)
Pády pacientů nejen v domácím prostředí, ale právě při jejich hospitalizaci nejsou příjemnými pro zdravotnický tým a mnohem více jsou nepříjemné pro tyto pacienty. Pády jsou nezamýšlené situace, do kterých se pacient dostane neúmyslně a nedobrovolně, jejichž důsledkem je snížení kvality života. Souhrnně lze říci, že komplikace plynoucí z pádů mají nepříznivý bio-psycho-sociální dopad. Jelikož pády pacientů považujeme za nežádoucí události a jejich četnost je mnoha zařízeními sledována, patří pády mezi indikátory kvality péče. Informovaný a profesionální zdravotnický personál, poskytující aktivní ošetřovatelskou péči, zabezpečuje cílenými zásahy preventivní opatření mající za cíl předejít pádům pacientů. Cílem této práce je zjistit, jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienty s rizikem pádu a zjistit jaký názor mají pacienti s rizikem pádu na realizovaná preventivní opatření pádu, jelikož zpětná vazba od pacientů je důležitým faktorem pro hodnocení této péče. Tato výzkumná práce je zpracována pomocí metod kvalitativního výzkumu. V této práci bylo využito dvou zkoumaných souborů. První výzkumný soubor tvořilo osm sester standardního oddělení nemocnice a druhý soubor tvořilo sedm hospitalizovaných pacientů na těchto odděleních. Poté byly výsledné údaje zpracovány do souhrnných a kategorizačních tabulek. Výsledky výzkumného šetření nám potvrdily, že u pacientů s rizikem pádu je nutné poskytovat specifickou ošetřovatelskou péči a pacienti tuto péči pozitivně přijímají. Tato práce bude poskytnuta oddělení managementu Nemocnice České Budějovice a.s., kde bylo výzkumné šetření realizováno a může pomoci při zkvalitňování poskytované péče hospitalizovaným pacientům s rizikem pádu této nemocnice.
Specifics of nursing care for patients at risk for fall
Keywords: Bezpečnost pacienta; ošetřovatelská péče; ošetřovatelské diagnózy; pacient; pád; Patient safety; nursing care; nursing diagnosis; patient; fall