Činnost Evropské unie v Palestině - Chlumová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Jádrem této práce je činnost Evropské unie na palestinském území, které je ovšem nutno zpočátku vymezit jak historicky tak i v politicko-geografické sféře. Dále pro pochopení všech souvislostí je potřeba politiku vůči Palestině zasadit do teoretického rámce zahraniční a bezpečnostní politiky Evropské unie a i dalších souvisejících politik. Největší prostor je věnován přítomnosti a činnosti Evropské unie v Palestině a jejich následné analýze. Zpočátku jsou zmíněny historické souvislosti této aktivity pro porovnání s nynějšími formami od humanitární, přes hospodářskou a obchodní spolupráci, až po jednotlivé postoje představitelů Evropské unie a jejích členů k vyhlášení samostatnosti. Je ovšem nutno tuto činnost zobecnit v kontextu společné bezpečnostní a zahraniční politiky Evropské unie. Cílem práce je analýza tohoto angažování a zhodnocení jeho výsledků.
Activities of the European Union in Palestine
Keywords: společná zahraniční a bezpečnostní politika; finanční pomoc; humanitární činnost; izraelsko-arabský konflikt; vyhlášení nezávislosti; mírový proces; palestinská samospráva; podpora EU; common foreign and security policy; financila assistance; humanitarian assistance; Arab-Israeli conflict; declaration of the independance; peace process; palestinian authority; support of the EU