Člověk hledající domov (Komparace poetik G. Bernanose a J. Čepa) - Kožíšková, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce nazvaná ''Člověk hledající domov'' se zabývá komparací poetik dvou autorů katolického smýšlení - J. Čepa a francouzského spisovatele G. Bernanose. Je zaměřena především na pojetí prostoru v jejich beletristických dílech. Po úvodní biografické kapitole a teoretické části, která zpracovává různé druhy pojetí literárního prostoru a která je východiskem pro vlastní metodologii, následuje praktická část vztahující se ke konkrétním dílům obou autorů. Při srovnávání prostoru v jejich dílech budu postupovat od pozemského prostoru, přes vstup transcendentna do všední reality, tajemné společenství živých a mrtvých až k prostoru smrti, kde zmíním i jednotlivé druhy smrti. Metodologicky bude v práci využita komparace, analýza a interpretace.
A Man searching for Home (Comparison of poetics by G. Bernanos and J. Čep)