Dosažitelnost prostředků individuální ochrany v zóně a mimo zónu havarijního plánování. - Gettingerová, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem diplomové práce je "Dosažitelnost prostředků individuální ochrany v zóně a mimo zónu havarijního plánování".Teoretická část obsahuje přehled historického vývoje ochrany obyvatelstva od roku 1935 až po civilní ochranu v České republice. Další podkapitola obsahuje legislativní rámec ochrany obyvatelstva, kde nalezneme jednotlivé zákony, které se ochrany obyvatelstva týkají a také prováděcí vyhlášky k těmto zákonům. Dále jsou v práci rozděleny prostředky individuální ochrany, které jsou stěžejní pro tuto práci. Po následující kapitole jsou v jednotlivých kapitolách řešeny plány individuální ochrany, které nalezneme v havarijním plánu kraje, ve vnějším havarijním plánu kraje, ve vnějším havarijním plánu objektu s nebezpečnými chemickými látkami, ve vnitřním havarijním plánu objektu s nebezpečnými látkami a také v této kapitole nalezneme zmínku o vnitřních havarijním plánu pro jaderné zařízení a zařízení IV. kategorie. V druhé části je formulována výzkumná otázka, která zní: "Jaká je připravenost obyvatel v okolí Jaderné elektrárny Temelín na jadernou havárii v rámci civilní ochrany?" Nejprve byla provedena pilotní studie, která měla za úkol zjistit, zdali respondenti rozumí otázkám a dovedou na ně tedy odpovědět. Tato studie byla provedena v měsíci září 2015. Na jejím základě došlo k změně pořadí otázek a změně formulace jedné otázky v samotném dotazníkovém šetření, které proběhlo v květnu 2016. Oba dotazníky obsahovaly 25 otázek, které zjišťovali základní informace o respondentech, následně obsahovaly otázky, které se týkaly ochrany obyvatelstva, individuální ochrany osob a improvizované ochrany osob. Výsledky dotazníku jsou vyhodnoceny v kapitole "3 Výsledky" za pomoci grafů a výsledky pilotní studie jsou uvedeny v kapitole "3 Výsledky" zobrazeny v tabulce, kde jsou u jednotlivých otázek uvedeny odpovědi s procentuálním zastoupením respondentů. Následuje vyhodnocení výsledků za pomoci statistického šetření a to za pomocí metody 2-testu dobré shody, která posuzuje závislost odpovědí respondentů, kteří jsou zkoumáni v rámci statistického šetření a pilotní studie.K hodnocení informovanosti a vybavenosti v oblasti prostředků individuální a improvizované ochrany byla stanovena hranice úspěšnosti 80 % správných odpovědí. Z výsledků je patrno, že celková informovanost dosahovala 23 % a celková vybavenost prostředky individuální a improvizované ochrany je 0 %.Hypotéza č. 1, která zní: "Informovanost obyvatel v zóně havarijního plánování a mimo ní o doporučených způsobech chování při vzniku mimořádné události se zvláštním důrazem na prostředky individuální a improvizované ochrany dosahuje 80 % správných odpovědí", se nepotvrdila a naopak Hypotéza č. 2, která zní:"Informovanost obyvatel v zóně havarijního plánování a mimo ní o doporučených způsobech chování při vzniku mimořádné události se zvláštním důrazem na prostředky individuální a improvizované ochrany nezávisí na lokaci respondenta", se potvrdila. Výsledky diplomové práce budou použity k prohloubení informovanosti obyvatel s cílem, jak využít prostředky improvizované ochrany ke své ochraně.
The availability of individual protection devices among inhabitants in the zone and outside the zone of emergency planning zone.
Keywords: Individuální ochrana; improvizovaná ochrana; ochrana obyvatelstva; zóna havarijního plánování.; Individual protection; improvised protection; population protection; emergency planning zone.