Analýza provozních ukazatelů produkce mléka - Šandera, Filip (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá analýzou provozních ukazatelů produkce mléka. Práce byla vypracována v Zemědělském družstvu Podkleťan Křemže. V zemědělském podniku probíhalo hodnocení výživy dojnic, techniky krmení, kvality objemných krmiv, složení krmné dávky a porovnání jednotlivých ekonomických ukazatelů při výrobě mléka. Kvalita objemných krmiv byla prováděna podle fermentačního procesu a následně byla krmiva zařazena do jednotlivých tříd. Složení krmné dávky bylo posouzeno s doporučenými hodnotami v závislosti s potřebou energie a potřebě živin. Reprodukční ukazatele byly porovnány s daty o celkové populaci. Ekonomické faktory byly posouzeny v závislosti na užitkovosti a nákladovosti chovu.
Analysis of the operating indicators of milk production
Keywords: výživa dojnic; technika krmení; objemná krmiva; krmná dávka; ekonomické ukazatele; dairy cattle nutrition; feeding technique; roughages; feeding ration; economic indicators