Řízení pohledávek - Říhová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2009)
Řízení pohledávek je jednou z podstatných činností spadajících do řízení finančních toků podniku. Aby se společnost mohla stabilně rozvíjet, nutně potřebuje mít provozní prostředky na svou činnost. Pokud ovšem společnosti její dlužníci neplatí, hrozí jí problémy s likviditou. Z těchto důvodů je nezbytně nutné nepodceňovat práci s pohledávkami, jak se to často v mnohých podnicích děje. V první řadě je důležité prověřovat bonitu zákazníků a klást důraz na náležitosti smluv tak, aby byly pohledávky zaplaceny ve lhůtě splatnosti. Pokud však, i přes preventivní opatření, dojde k existenci sporných či nedobytných pohledávek, je nutno využívat všech možných zajišťovacích prostředků, ovšem s přihlédnutím k efektivitě vymáhání pohledávek. Ve své práci chci zhodnotit práci s pohledávkami a dále navrhnout systém řízení pohledávek ve společnosti ABCmont a.s., součástí bude též posouzení jednotlivých skupin odběratelů, způsoby tvorby opravných položek, možnosti řešení z hlediska daňového a účetního.
Management of claims
Keywords: pohledávky; řízení pohledávek; pohledávky po lhůtě splatnosti; nedobytná pohledávka; sporná pohledávka; opravné položky; odpis pohledávky; zajišťovací prostředky; outstanding; control of outstanding; overdue outstanding; desperate debt; disputable debt; emendatory items; debt depreciation; security operation