MĚNÍ SE SOMATICKÉ PARAMETRY DIVOKÝCH ZÁSTUPCŮ (PSOVITÝCH) ŠELEM V LIDSKÉ PÉČI? - Zunková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2015)
Zvířata chovaná v lidské péči skýtají možnost morfologických srovnání, která jsou ve volné přírodě jen těžko proveditelná. Během let však řada autorů narazila na morfologické odchylky mezi divokými jedinci a jedinci z lidské péče, většinou na základě metrického posunu (např. O´Regan, 2001, 2003; Wolfgramm, 2012; Heráň, 1986 a další), patrně zapříčiněné v nějaké míře podmínkami v lidské péči. Tato skutečnost byla zaznamenána například u koňovitých (Equidae) (Groves, 1966), nosorožcovitých (Rhinocerotidae) (Groves, 1985) a kočkovitých šelem (Felidae), které převyšují početně výzkum šelem psovitých (Canidae) (např. Kitchener & O'Regan, 2005). Tato práce je zaměřena na osteometrickou analýzu zástupců čeledi Canidae, chovaných v lidské péči v konfrontaci s literaturou, poskytující záznamy od divokých jedinců. Data byla porovnána z několika hledisek, statisticky t-testem. Z výsledků vyplývá, že se od sebe zoo-zvířata a divocí jedinci liší, avšak v řadě aspektů překvapivě ve prospěch zoo-zvířat. Zjištěné výsledky je třeba ověřovat dále na větším počtu jedinců.
Somatic changes due to captivity in carnivores/canids?
Keywords: Canidae; osteometrie; zvířata v lidské péči.; Canidae; osteometry; animals in captivity