Vyhodnocení podílu svaloviny ve vybraném chovu - Nováková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce bylo ve vybraném podniku vyhodnotit ve výkrmových turnusech u prasat délku výkrmu, průměrný denní přírůstek, spotřebu krmné směsi na 1 kg přírůstku, porážkovou hmotnost, podíl svaloviny, zatřídění jatečně upravených těl na jatkách a vliv porážkové hmotnosti na podíl svaloviny. Za sledované období 2,5 roku bylo celkem analyzováno 2 457 kusů jatečně upravených těl prasat. Nejvíce prasat bylo poraženo v hmotnostním intervalu 8089,9 kg (44 %), ve kterém byl podíl svaloviny 54,5 % a v hmotnostním intervalu 9099,9 kg (40,8 %) s průměrným podílem svaloviny 53,6 %. Se zvyšující se porážkovou hmotností klesal podíl svaloviny.
Evaluation of muscle in a selected breeding
Keywords: prase; výkrm; porážková hmotnost; SEUROP systém; pig; fattening; slaughter weight; SEUROP system