Bariérová ošetřovatelská péče na chirurgických operačních sálech - Bošková, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce je zaměřena na zásady a provádění ošetřovatelské bariérové péče na operačních sálech. V teoretické části práce jsou popsány principy hygienického režimu a aseptické zásady v průběhu perioperační péče, dále organizace a koordinace provozu operačních sálů, legislativa, řízení, kontrola kvality poskytované perioperační péče a jednotlivé bariérové postupy, ve kterých může docházet k nejčastějším pochybením ze strany sester. Ve druhé, empirické části práce, bylo cílem ověřit dodržování zásad hygienického režimu na chirurgických operačních sálech perioperačními sestrami, zjistit jejich znalosti o zásadách bariérové ošetřovatelské péče a hledat nejčastější příčiny jejich porušování. Pro výzkumnou část práce byly stanoveny tyto cíle: 1. Zjistit znalosti a informovanost perioperačních sester o zásadách bariérové ošetřovatelské péče na operačních sálech. 2. Na vybraných pracovištích ověřit dodržování zásad bariérové ošetřovatelské péče perioperačními sestrami. 3. Zjistit případnou problematiku v dodržování zásad bariérové ošetřovatelské péče z pohledu perioperačních sester. Jaké vytvářejí zdravotnická zařízení podmínky perioperačním sestrám pro dodržování zásad bariérové ošetřovatelské péče a jaký mají vliv sociologická data jednotlivých sester, především délka praxe, kvalifikační a specializační vzdělání na vznik chyb při dodržování hygienického režimu, jsme zjišťovali pomocí kvalitativního výzkumu s využitím zúčastněného, skrytého pozorování a polostandardizovaných rozhovorů se sestrami, které zároveň tvořily výzkumný soubor pro skryté pozorování. Pomocí rozhovorů jsme se od jednotlivých sester dozvěděli, jak vnímají problematiku dodržování zásad bariérové ošetřovatelské péče, a do jaké míry ji ony samy mohou ovlivnit. Výsledky výzkumného šetření poukazují na vznik a nejčastější příčiny chyb při dodržování zásad bariérové ošetřovatelské péče perioperačními sestrami. Kombinace obou výzkumných metod nám umožnila srovnání mezi teoretickými znalostmi, tvrzeními jednotlivých sester a jejich skutečným chováním při dodržování zásad bariérové ošetřovatelské péče při práci na operačním sále.
Barrier nursing care for surgical operating theaters
Keywords: perioperační sestra; bariérová ošetřovatelská péče; operační sál; pooperační infekce; perioperative nurse; barrier nursing care; operating theater; postoperative infection