Lidské zdroje a zaměstnanost - Jakubcová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem bakalářské práce je popsat situaci v oblasti lidských zdrojů v zaměstnanosti v okrese Prachatice a zhodnotit tento problém zejména z pohledu úřadu práce. Základním problémem efektivity využití pracovní síly je podchycení volných lidských zdrojů, zejména těch, které jsou evidovány úřady práce. Bakalářská práce se tedy zabývá zejména srovnáním a možným využitím těchto volných zdrojů. Vlastní práce je členěna na dvě základní části. První je teoretická část, jejímž účelem je vysvětlit důležité pojmy v oblasti zaměstnanosti. Pozornost je věnována zejména tzv.rizikovým skupinám na trhu práce (viz kap. 2.3.). Praktická část práce je zaměřena na rozbor situace v oblasti zaměstnanosti a rozvoje lidských zdrojů v okrese Prachatice. Pro přehlednost má tato pasáž výrazně tabulkový charakter, který umožňuje snadněji se orientovat v získaných datech. V této praktické části se výrazně projevuje teorie týkající se rizikových skupin nezaměstnaných (viz kap. 4.2.1.). Závěr praktické části je věnován návrhům týkajících se dalších priorit rozvoje využívání lidských zdrojů a podpory zaměstnanosti. Výsledkem práce je zmapování rozvoje lidských zdrojů v zaměstnanosti v okrese Prachatice. Rovněž je naznačen možný směr dalšího řešení této problematiky v regionální úrovni působnosti Úřadu práce v Prachaticích. Zároveň bylo v práci poukázáno na roli státu v otázce zaměstnanosti. Ten by měl vystupovat jako garant státní politiky zaměstnanosti a prostřednictvím úřadů práce tuto politiku provádět.
Human Resources and Employment
Keywords: Lidské zdroje; Nezaměstnanost; Zaměstnanost; Úřad práce; Trh práce; Kvalifikace; Nabídka a Poptávka; Zaměstnanec; Pracovní místa; Profese; Vzdělání; Rekvalifikace.; Human resources; Unemployment rate; Employment rate; Employment office; Labor market; Qualification; Supply and Demand; Employee; Job positions; Profession; Education; Requalification.