Navržení a ověření cvičebního programu pro závodní plavce v kategorii mladšího dorostu dle metody Spirální stabilizace páteře - Landauerová, Martina (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá navržením a ověřením cvičebního programu pro zlepšení držení těla závodních plavců v kategorii mladšího dorostu. Teoretická část práce se zabývá anatomickým přehledem kosterní a svalové soustavy, dále se zaobírá vlivy závodního plavání na pohybový aparát, charakteristikou kompenzačního cvičení a Spirální stabilizací páteře. V diplomové práci byla použita obsahová analýza, syntéza a standardizovaný test na držení těla dle Jaroše a Lomíčka. Soubor testovaných se skládal ze 2 chlapců a 4 dívek mladšího dorostu z Plaveckého klubu Příbram. Na základě výsledků vstupního testování byl navržen cvičební program dle metody Spirální stabilizace páteře. Následně bylo aplikováno 10 minutové cvičení 6x týdně po dobu 3 měsíců. Poté bylo provedeno výstupní testování shodné se vstupním a porovnání změn. U všech zkoumaných plavců došlo ke zlepšení držení těla. Ověření cvičebního programu můžeme považovat za úspěšné. Tato práce může sloužit jako podklad pro trenéry plavání při stanovování kompenzačního cvičení.
Design and verification of an exercise program for swimmers in the junior category according to the method of Spiral Stabilization of the Spine
Keywords: držení těla; plavci; svalová dysbalance; kompenzační cvičení; mladší dorost; testování; posture; swimmers; muscle imbalance; compensatory exercises; juniors; testing