Zhodnocení variantních řešení revitalizace zámeckého parku Maříž a návrh alternativního řešení revitalizace - Kalvodová, Vanda (Jihočeská univerzita, 2018)
Výsledkem předkládané diplomové práce na téma "Zhodnocení variantních řešení revitalizace zámeckého parku Maříž a návrh alternativního řešení revitalizace" je vlastní návrhová varianta a zhodnocení variantních řešení revitalizace zámeckého parku Maříž. První variantou je tzv. "bezzásahová varianta", ve které je popsán stav zámeckého parku v roce 2009, před provedením jakéhokoliv revitalizačního zásahu. Druhou variantou je "návrhová varianta", zpracovaná projektanty pro vlastníka parku. Poslední variantou je "varianta vlastní", která je zpracována autorkou diplomové práce. Každá varianta je hodnocena z hlediska kulturně-historického, ekologického, ekonomického, sociálního a edukativního pomocí SWOT analýzy.V rámci diplomové práce bylo zjištěno, že v obci Maříž již částečně proběhla revitalizace zeleně. Problémem v současné době je znečištění povrchových vod odpadními vodami.
Revitalization variants assessment of the Maříž Castle park and alternative solution of park revitalization concept
Keywords: zeleň; zámecký park; vodní prostředí; krajina; revitalizace; znečištění vod; SWOT analýza; greenery; castle park; watercourse; landscape; revitalization; water pollution; SWOT analysis