Srovnání vlivu infekcí na natalitu a mortalitu populace a jejich aplikace při kontrole škůdců - Reindlová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá analýzou dvou modelů dynamiky infekčních nemocí. První model předpokládá, že se v populaci šíří jedna infekce, která má dva efekty, a to proporcionální snížení reprodukce a aditivní zvýšení mortality. Druhý model předpokládá, že se v populaci šíří dvě infekce, každá s jiným efektem. Dále předpokládá, že jedinci nemohou mít obě infekce zároveň. Cílem analýzy těchto modelů je určit, do jaké míry jsou různé infekční nemoci schopné regulovat velikost populace svého hostitele. Výsledky analýzy těchto modelů jsou dále diskutovány vzhledem k možnosti využití infekcí jako nástrojů regulace škodlivých populací.
Comparison of effects of infectious diseases on birth and death rates and their application in pest control