Optimalizace množství jodové kontrastní látky (JKL) při CT vyšetření na multislice přístroji (64 řad detektorů) - Krajíček, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své práci jsem se zaměřil na optimalizaci množství jodové kontrastní látky při CT vyšetření pomocí srovnání různých množství kontrastní látky na kilogram pacienta. Srovnával jsem tři skupiny váhového množství - 1 ml/kg vs. 1,25 ml/kg vs. 1,5 ml/kg. Použil jsem metodu měření rozdílů v sycení orgánů a cév dutiny břišní - srovnání jejich sycení bylo provedeno kvantitativně v oblastech zájmu pomocí měření Hounsfieldových jednotek v aortě a parenchymu břišních orgánů, a kvalitativně pomocí nezávislého hodnocení radiologa. Měření jsem prováděl na CT přístroji GE Lightspeed se 64 řadami detektorů a s použitím tlakového injektoru. V průběhu celé studie se neměnily žádné parametry, čímž byly zachovány standardní podmínky pro kvalitní srovnání všech vyšetření. Ze sledovaných vyšetření jsem vyloučil pacienty s významnou lézí v měřeném orgánu a stejně tak jsem nezařadil pacienty s předpokladem postižení cirkulačního systému (pacienty ve vážném stavu, se srdečním selháním, v šoku apod.). Pro měření jsem použil kontrastní látku s konstantním obsahem jódu 300 mgJ/ml. Celý soubor měl 120 pacientů, z toho 51 žen a 69 mužů. U každého vyšetření jsem zaznamenal: číslo vyšetření, věk, pohlaví, váhu, naměřené hodnoty HU a hodnocení radiologa. Získané údaje jsem zapsal do tabulek a dále analyzoval. Srovnal jsem a vyhodnotil různé úrovně sycení HU a následně je porovnal v korelaci s hodnocením radiologa. Zjištěné optimální hodnoty množství kontrastní látky jsem také srovnal s běžně používanými hodnotami na daném pracovišti. Výsledkem jsou optimální hodnoty množství kontrastní látky pro vyšetření orgánů dutiny břišní a upravené standardy pro CT pracoviště. Přínos mé bakalářské práce vidím ve zpřesnění dávkování kontrastní látky při CT vyšetření.
Optimization of the amount of iodine contrast agent (ICU) in CT scan examinations on a multislice CT scanner (64-detector row)
Keywords: Výpočetní tomografie; Kontrastní látka; Jód; Váhové množství; Region of Interest; Hounsfield Unit; Enhancement; Bolus tracking; Computed Tomography; Contrast agent; Iodine; Weight amount; Region of Interest; Hounsfield Unit; Enhancement; Bolus tracking