Problematika používání omezovacích prostředků z pohledu nelékařských zdravotnických pracovníků - Sieberová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
V teoretické části bakalářské práce "Problematika používání omezovacích prostředků z pohledu nelékařských zdravotnických pracovníků" jsme se zabývali použitím omezovacích prostředků v České republice, problematikou ošetřovatelské péče u pacienta, u kterého je nutné použít omezovací prostředky i důvody použití omezovacích prostředků. Výzkumná část byla zaměřena na postoje nelékařského zdravotnického personálu k používání omezovacích prostředků a také na jejich pocity při aplikaci. Výzkumné cíle: V této bakalářské práci byly vytyčeny 2 cíle. Prvním cílem bylo porovnat postoje nelékařských zdravotnických pracovníků k používání omezovacích prostředků na vybraných odděleních. Druhý cíl se zaměřil na zjištění zkušeností nelékařských zdravotnických pracovníků s používáním omezovacích prostředků na vybraných odděleních. Výzkumné otázky: k cílům práce byly stanoveny dvě výzkumné otázky 1. Jaké jsou postoje nelékařských zdravotnických pracovníků k používání omezovacích prostředků na vybraných odděleních? 2. Jaké jsou zkušenosti nelékařských zdravotnických pracovníků s používáním omezovacích prostředků na vybraných odděleních? Metodika: K dosažení cílů bylo využito kvalitativní výzkumné šetření metodou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly prováděny se sestrami v různých zdravotnických zařízeních v České republice, výběr respondentů do výzkumného souboru byl záměrný, respondentů bylo 9. Výsledky: Na základě analýzy dat jsme stanovili 3 kategorie otázek a následně 18 podkategorií. Z výzkumného šetření vyplývá, že postoje sester jsou různé, ale mají společný názor, že pro pacienta je omezení prospěšné v případě, že by mělo dojít ke zranění pacienta, ostatních pacientů nebo personálu. Zkušenosti sester se liší dle oddělení, na kterém pracují a také dle doby praxe na tomto oddělení.
Problematics of using restraints from the point of view of paramedical personnel
Keywords: Nelékařský zdravotnický personál; Omezovací prostředky; Ošetřovatelská péče; Nursing care; Paramedical personnel; Restraints