Změny vybraných krevních parametrů koní - Beránková, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Laminitida je jedním z nejčastějších multifaktoriálních onemocnění končetin koní. Z nedávných studií je zřejmé, že toto onemocnění vzniká z 90 % na podkladě endokrinologických onemocnění, jako je Cushingův syndrom či equinní metabolický syndrom. V dostupných literárních zdrojích není příliš mnoho relevantních informací o vztahu laminitidy k hematologickým a biochemickým krevním parametrům. Předkládaná diplomová práce "Změny vybraných krevních parametrů koní" vyhodnocuje biochemické a hematologické krevní parametry v souvislosti s onemocněním laminitidou u 27 nemocných koní. Statisticky porovnává rozdíly v krevních parametrech mezi zdravými a nemocnými koňmi.
Changes in selected blood parameters of horses
Keywords: laminitida; koně; krev; hematologie; biochemie; laminitis; horses; blood; hematology; biochemistry